Lauantaina lahdettiin Vientianesta sleeping bussilla kohti Paksea. Vaikka etukateen jannitti, miten matka tulee menemaan niin oli muuten erittain miellyttavaa! Kyyti linkkiasemalle oli taas kuten tavallista myohassa reilun puolisen tuntia, jonka jalkeen matkatoimiston eteen kaarsi ihan tapotaysi iso tuktuk. Meijan ilmeet oli varmaan nakemiseen arvoset :) Paadyttiin takaritilalle seisomaan ja puolen kilsan jalkeen kusi pysaytti ja meijat vaihdettiin toiseen tuktukiin. Ilmeisesti ylipainon vuoksi..Ite bussissa oli just sopivasti porukkaa. Nukkumatilat oli taydellisesti mitoitetut kahdelle hukkapatka savolaiselle, joten molemmat mahduttiin nukkumaan suorana. Bussissa oli myos pienen pieni vessa, joka ajoi asiansa ja heti liikkeelle lahdettya meille tarjoiltiin vesipullot ja suklaavohvelit! Mielellaan ois pidempaakin matkustanu!! Hintaa Vientiane Pakse valille tais tulla euroa ja matka kesti 11 tuntia. 

Maaranpaana oli siis Pakse. Pieni kyla, jossa ei turisteja liiemmin ollut, mutta ei juuri muutakaan. Tarkotus oli yksi paiva tutustua paikkaan ja seuraavana vuokrata mopo, jolla ois paristelty 40 kilsan paahan Bolaven Plateun luonnonsuojelualueella oleville vesiputouksille. Automaatti mopon etsiminen osoittautu kuitenkin toivottomaksi ja pitkan harkinnan jalkeen paatettiin skipata vesipuisto ja lahtea jo aiemmin saarille. Paksesta lahdettiin minibussilla aamutuimaan ja parin tunnin bussimatkan ja pienen veneajelun jalkeen paastiin Don Khongin saarelle. Don Khong on isoin saari 4000 saaren saariryhmasta, mutta itse saari on kuin rauhan kehto. Liikennetta ja ihmisia oli todella vahan. Edullinen 6 euron majoitus loytyi jokikadun varresta, johon oli myos keskittynyt suurin osa saaren ravintolatoiminnasta. Toisena paivana uskallettiin vihdoin ottaa puoliautomaattimopo harjoiteluun. Kilsoja mopoilla on maailmalla tullut jo moninkertaisesti verrattuna kotimaan ajoihin.. Siis Santulle! Miun rooli on edelleen kartturina ja takapeilina, mika on oikein hyva! Kunhan muistaa tietyissa, tiukoissa paikoissa pitaa suun supussa ;) Saari tuli kuitenkin mopolla kierrettya ja vaihteiden kaytto opeteltua! Khong oli kiva ja karulla tavalla kaunis  saari, mutta uintimahdollisuudet on aika olemattomat ja hammokkien ripustus osoittautui kompastuskiveksi! Lisaksi miun ainoalla uintireissulla jouduttiin laolais lasten mutasodan kohteiksi! Hermostuivatkohan siita, kun meilla ei ollut antaa kynia, joita kovasti olisivat halunneet vai oisivatko halunneet leikkia? Ken tietaa.. :) Laos on iltatorkun unelma maa! Kaikki ravintolat sulki saarella ovensa jo heti ysin jalkeen ja valot meni sammuksiin, niinpa nukkumassa on oltu aika ajoissa! Luang Prabangissa oli lakiin tai jarjestyssaantoihin kirjoitettu, etta katujen pitaisi olla tyhjana puoli kahteentoista mennessa illalla, joten ravintolatkin sulkivat ovensa heti 11 jalkeen!

Parin Khongilla vietetyn yon jalkeen siirryttiin eilen aamuna Don Detille, mika on paratiisi saari ainakin viela talle hetkella!! Majoituksena meilla on vihdoin bungalowi ihan joen rannalla. Lapikuultavat lautaseinat, vaaleanpunainen hyttysverkko ja kukkalakanat saattelee meidat uneen nyt varmaan seuraavat nelja yota. Ainoa suuren suuri miinus (nykyisella mahatilanteella) on se, etta vessa on kahdenkymmenen metrin paassa ja se on lattiareikavessa!!! Ei oo hienohelmat viela ihan tottuneet, mutta talla mennaan ja ollaan erittain tyytyvaisia! Hintaa majoitukselle tulee 5 euroa per yo. Riippumatot, hammockit on vihdoin ripustettu meidan kuistille ja nautiskelu voi alkaa! Santun ilme on niin tyytyvainen. On kuulema loytanyt paikkansa :) Tanaan otettiin taas pyorat alle (ei tullut Santulta etes mitaan vastavaitteita!) ja ajettiin saari ympari! Kyseessa on siis todella pieni saari.. Loppupaiva on makailtu reissun ENSIMMAISELLA uimarannalla ja sallitusti bikinit paalla. Laosissa pukeutumiskulttuuri on ollu aika tarkkaa ja siksi olkapaat ois pitanyt ilmeisesti pitaa piilossa! Santtu kavi huomiseksi varaamassa koko paivan kajakointiretken, jonka pitaisi sisaltaa 5 tuntia kajakoitia mekongia pitkin, kolme vesiputousta ja mahdollisuuden nahda delffiineja!!! Tulee varmasti mahtava paiva! Loppuviikosta taitaa myos paikalliset kalavedet kutsua kalastajaa.. 

Me jatketaan nautiskelua Kambodzan rajan tuntumassa katsellen auringonlaskua ja lohoillen jokiravintoloissa! Mahahuolet on talta paivalta ainakin pysyneet piilossa ja pidetaan peukkuja, etta pysyvat jatkossakin! Laosilainen keittokurssi jai nyt kaymatta, mutta Phon Pehnissa yritetaan uudestaan.. Laittelen kuvia huomenna, kun muistan ottaa kameran piuhan mukaan! Kovasti terkkuja <3