Siem Reapissa vierahti useampi paiva. Angkorin jalkeinen paiva hujahti Pub Streetin ravintoloissa ja kuppiloissa istuskellessa, korttia pelaillessa ja elaman menoa katsellessa.. Kaupunki on hyvin vahvasti turistien hallitsema tai ainakin keskusta-alue oli, jolla mekin pyorittiin ja siksi hinnatkin oli siten siella kalliimmat. Markkina-alueet oli kuitenkin hienoja. Paivamarkkinat oli hedelma-, mauste ja lihakojuineen oli ehdottomasti miun suosikki! Myos yomarkkinat ja niiden pienissa bambumajoissa pidetyt matkamuisto-, huivi-, vaate- ja taidekojut olivat kokemisen arvoinen paikka. Myynti on taalla jo selvasti enemman tyrkyttamista kuin mita oli Laosissa!

Torstaina mie paasin jo kovasti odotellulle kokkikurssille! Otin kurssin hyvat arvostelut saaneesta La Tigre De Papier-ravintolasta, mutta vaihtoehtoja oli tosi monia! Kurssi kesti 10-13.30 ja siihen sisaltyi ostoskierros paikallisilla markkinoilla ja kolmen ruokalajin luonaan kokkailu erittain patevan ja ihanan opettajatyttosen opetuksessa. Osallistujina oli kuvan mukaisesti mie, yhdysvaltalainen nainen ja saksalainen pariskunta. Mie kokkasin alkuruuaksi mangosalaatin, joka oli ihan taivaallisen hyvaa, paaruuaksi Kambodzalaisen perinneruuan Amokin merenelavilla (kala ois perinteisempi versio) ja jalkkariksi tehtiin yhdessa sticky ricea mangolla, mika ei ollut miun mieleen. Santtuhan ei lahteny kokkauskurssille. Aamulla kun lahin, niin se jai ettimaan urheilukanavalta uef-ottelua.. koska ottelua ei naytetty, niin se lahti tsekkaamaan Angkor National Museossa, mika oli kuulemma ihan hieno ja riitti tyydyttamaan kansallismuseo tarpeen, joten niitakin on nyt nahty tarpeeksi!

Eilen lahdettiin taas anivarhain liikkeelle.. Joskus seitseman aikaan minibussi (kuten tavallista aina myohassa ja taysin ylibuukattu!) tuli hakemaan meita guesthousen luota. Matka taittui talla kertaa jokilaivalla, jolla oli tarkoitus ajella ennakkotietojen mukaan seitseman tunnin matka Siem Reapista lanteen Battambangiin. Valilla meinasi epausko iskea ja jarki sanoi, etta eihan kuski nyt tosissaan voi tasta ajaa, kun vetta naytti olevan reiteen asti! Hyvin kuitenkin perille paastiin mita nyt seitseman puskaan ajoa ja kymmenkunta pohjaan jumittumista hidastivat menoa siihen malliin, etta vajaan kymmenen tunnin kuluttua lahdosta saavutettiin laivalaituri. Maisemat oli uskomattomia! Tassa vaiheessa ei enaa harmittanut yhtaan, etta sivuutettiin kelluvat kylat Siem Reapissa. Pitkin joen vartta oli kymmenia pienia kylia. Osa tonoista oli tolpilla, mutta suurin osa kellui rannan tuntumassa tai keskella jokea! Mieleton tapa asua ja elaa.. Miehet nakyivat kalastavan "rysilla" ja verkoilla. Mutta kylla oli likasta vetta! Vessat oli kaytannossa lattiassa olevia reikia, joista laskettiin niin isompi kuin pienempi hata suoraan jokeen! Siina halveni nopeasti jokiuintihalut! Me taitettiin matka alusta loppuun mukavasti potkotellen ja maisemia katsellen laivan katolla rinkkojemme kanssa. Olo oli valilla kuin filmitahdilla, kun pikkulapset huiskuttelivat ja esittivat temppujaan rantatoyraalla, kun ajoimme ohi! Sai vilkutella ja "hellouta" huudella kovasti :) Jokireitti kulki Prek Toal Bird Reserve alueen lapi, joten lintujakin nahtiin paljon. Parhaita olivat puussa istuvat ja ylilentelevat pelikaanit!

Viime yona oli ensimmainen sateinen yo Vietnamin jalkeen. Neljan aikaan oli kunnon ukkonen ja paljon salamointia. Tanaankin on vahan tihkuttanut, joten siirrettiin retkeily huomiseen ja vietetaankin Battambangissa kolme yota kahden sijaan. Huomenna ois sitten ohjelmassa tuk tukilla ajelu pitkin maaseutua, bambujunalla matkustaminen ja Phnom Sampeau. Ylihuomenna kohti rannikkoa, merta ja merenelavia! Jei! Aateltiin, etta paastaisiin taalta jotenkin napparasti suoraa tieta Koh Kongille, mutta suoria busseja ei ole. Niinpa se ajattaa Phnom Pehnin kautta joka tapauksessa, joten saa nahda pysahdytaanko sinne jo arvioitua aiemmin muutamaksi yoksi ja jatketaan sitten sielta eteenpain.   

Tassa viel pari kuvaa Angkor Watin temppelialueelta:

Kuvat: vas. Bayon ja oik. Banthey Kdei (Jos en ihan vaarin muista)

Puiden juuret oli ihan uskomattoman isot. Tama taitaa olla Preah Khanilta, mika kannattaa ehdottomasti kayda katsomassa. Oli nimittain iso ja mielettoman hieno paikka!

Angkor Watin temppeli auringon nousun aikaan sisapihalta.